joi, 25 martie 2010

5 teorii faimoase: adevarate sau false?


Oamenii invatati din vremuri demult apuse sau mai apropiate de noi, au lansat numeroase teorii spectaculoase care s-au dovedit, in multe cazuri, perfect adevarate. Alteori nu...

Un vis al omenirii inca de la inceputul de secol 20, atunci cand s-au facut si primele experimente, a fost fuziunea nucleara, capabila sa ofere cantitati uriase de energie. Omul a vrut sa reproduca practic ce se intampla in stele, acolo unde atomii fuzioneaza la temperaturi uriase. Problema era tocmai temperatura: pentru a o obtine era necesara prea multa energie iar cea rezultata nu se traducea intr-un randament bun. O intrebare a ajuns sa framante fizicienii si chimistii vremii: oare este posibila fuziunea la temperatura camerei, numita si "la rece"? Raspunsul este da, dar cu conditia existentei unui accelerator de particule, iar costurile sunt iarasi uriase. Nu se merita asemenea constructii si eforturi pentru energia rezultata. Dar fara temperaturi ridicate si acceleratoare?

Ei bine, in 1989, Martin Fleischmann si Stanley Pons dadeau lumea peste cap, afirmand ca au realizat fuziunea la rece trecand curent electric printr-o bara de paladiu introdusa in apa de mare. Se obtinea astfel energie electrica perfect curata, abundenta si ieftina in conditii nu tocmai pretentioase. Interesanta a fost insa evolutia de dupa acest mare "evrika", nimeni nereusind sa reproduca acel experiment. Cercetatori de marca au studiat hartiile celor doi, cazand de acord ca totul este doar o facatura. Prestigioasa publicatie Time avea pe coperta: "Fusion or Illusion?". S-a dovedit a fi illusion, din pacate... Dar in ritmul actual al descoperirilor, nu trebuie sa ne surprinda daca vom avea si fuziune la rece, la un moment dat.

Teoria este momentan iluzorie.

Multi spun ca universul a luat nastere prin Big Bang si de atunci, el se afla intr-o continua expansiune. Einstein a impartasit insa o alta teorie, cea a universului static. Marele savant a sustinut ca universul a fost dintotdeauna la fel de mare si asa va ramane mereu, respectand o constanta cosmica.

Edwin Hubble a studiat corpurile indepartate si a observat ca ele isi schimba culoarea in functie de distanta, virand spre rosu atunci cand se indeparteaza de Pamant. Universul lui Hubble parea intr-o continua expansiune, suntand astfel si condensarea care ar fi condus la o imensa gaura neagra, in cazul admiterii teoriei mai vechi. Pana si Albert a acceptat studiile lui Edwin, dar asta nu inseamna ca, peste ani, un om stralucit nu va putea sa-i contrazica pe toti.

Teoria pare putin probabila, dar sta inca in picioare.

In 1667, Johan Joachim Becher enunta teoria flogisticului, de la termenul grecesc phlogistos, care inseamna inflamabil. Johan credea ca fiecare corp combustibil contine flogistic, o substanta care permite arderea. Phlogiston-ul se elimina dupa ardere si corpul devine "calx", el nemaiputand intretine procesul. Becher a sustinut ca aerul joaca un rol crucial, el extragand flogisticul din corpuri. Cand aerul se satureaza, arderea nu mai e posibila. De asemenea, masa corpurilor se reduce semnificativ.

Teoria a fost infirmata clar in 1753 de catre Mihail Lomonosov, care a studiat oxidarea. Savantul a demonstrat experimental ca masa unui metal ramane aceeasi dupa supunerea la caldura, intr-un vas inchis etans. La expunerea la aer, masa chiar creste si nu scade, cum ar fi trebuit dupa inlaturarea flogisticului. Totul era de fapt clasica reactie de oxidare, cu degajare de caldura.

Teoria a fost... acceptabila la vremea ei, dar falsa in prezent.

De la Aristotel la Thomas Aquinas si pana la filozoful John Locke, se credea ca omul se naste ca un CD blank, fara niciun continut mental, in conceptul tabula rasa. Fara instincte, fara interventia mamei natura inainte de nastere ci numai influenta mediului si experienta dicteaza acumularea personalitatii.

Studiile genomice au infirmat teoria, demonstrand ca unele gene influenteaza clar personalitatea si gemeni crescuti in medii total diferite, cu experiente diferite, au multe trasaturi similare. "Omul este singurul animal la care inteligenta trebuie sa suplineasca lipsa unor instincte si o adaptare insuficienta la lumea vie." (Schopenhauer) Inteligenta se modifica prin interactiunea cu mediul si cu toata experienta generata din interactiuni, insa unele instincte si baze ale personalitatii sunt prezente inca de la nastere.

Teoria pare mai degraba falsa, spre dezamagirea domnului Freud.

Pornita de Franz Joseph Gall in secolul XIX, frenologia sustinea ca morfologia cutiei craniene ofera informatii despre creier, anumite zone fiind corelate cu arii de pe creier raspunzatoare de muzica, citit, calcul matematic, arte si asa mai departe. Gall spunea ca personalitatea fiecaruia este influentata de forma cutiei craniene, care prezinta 27 de proeminente. Savantul desena si zone pentru rautate, sinceritate sau bunatate. De aici si pana la actiunile rasiste ale nazistilor era un singur pas. Aveau un motiv suficient pentru a initia genocidele...

Desigur, frenologia pare astazi o bazaconie, insa Gall are marele merit de a fi enuntat multiple ipoteze care au miscat lumea medicala.

Teoria si-a avut numerosi adepti la vremea ei, dar astazi este infirmata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu