marți, 16 februarie 2010

Arsurile la stomac



Pentru ca stiu persoane care au arsuri la stomac, si pentru ca si eu am din cand in cand, mi s-a parut interesant urmatorul articol:

Câteva întrebări şi răspunsuri despre "arsurile la stomac"

1. Ce sunt „arsurile la stomac”?

Sunt senzaţia de arsură, sau în termen popular „jărăgai” pe care o simţim uneori în spatele pieptului. Este cauzată de acidul clorhidric din stomac care urcă în esofag (tubul prin care mâncarea ajunge în stomac) . Uneori acidul poate chiar să provoace chiar râni pe esofag – „esofagita”.

2. Cand apar „arsurile la stomac”?
Trecerea acidului din stomac apare mai ales după ce consumăm alimente care deschid poarta acidului din stomac că să poată trece în esofag (mâncărurile grase, ciocolata, ceapa, cafeaua, alcoolul), după alimente acide/acre (citrice, oţet, băuturi acidulate, suc de roşii). Poate apare atunci când după masă ne aplecăm, ridicăm greutăţi sau ne aşezăm în pat la orizontală. Apare mai ales la persoane supraponderale, fumători.


3. Ce e de făcut dacă avem „arsuri la stomac” ?
Dacă apar suficient de des cât să ne deranjeze, atunci ar trebui să facem ceva. Prezenţa deranjantă a arsurilor se numeşte „boala de reflux gastro esofagian”. Persoanele supraponderale ar trebuie să încerce să slăbească, fumătorii ar trebui să renunţe la fumat. Ar trebui să evitam să ne asezăm la orizontală după masă pentru circa 2-3 ore. Am putea evita alimentele care ne dau aceste arsuri. Bineînteles aceste sfaturi trebuie adaptate pentru fiecare persoană în parte, ele functionând de la caz la caz. Pentru dispariţia rapidă a senzaţiei putem să luăm un antiacid (Almagel, Dicarbocalm, Epicogel, Maalox, Rennie, si altele), dar acesta nu este decât un tratament de urgenţă. Ca sa prevenim apariţia arsurilor şi ca să vindecăm eventualele răni pe care acidul le produce uneori pe esofag trebuie să luăm medicamente care să faca stomacul să nu mai secrete acid (antisecretoare). Acestea sunt medicamente de tipul omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol, avand diferite denumiri comericale. Luaţi iniţial o singură capsulă pe zi, iar dacă tot mai apar arsurile luaţi 2 capsule pe zi. Dacă dispar arsurile tratamentul trebuie continuat circa 2 luni. După 2 luni e bine să avem medicamentele la noi, şi dacă reapare acestă senzaţie putem din nou să luăm câteva zile.


4. Dacă tratamentul nu funcţionează?
Dacă arsurile nu dispar după tratament cu doza dublă de antisecretor trebuie să faceţi obligatoriu o endoscopie digestivă superioară (gastroscopie). Aceasa va vedea daca nu cumva de fapt arsurile se datorează altei afecţiuni – ulcere, cancere. Examenul radiologic cu bariu – tranzitul baritat eso-gastro-duodenal nu poate în nici un caz să inlocuiasca endoscopia digestivă.

Un comentariu:

  1. Nici cartofii si fasolea nu sunt recomandate, dar ce sa facem?
    A venit postul pastelui...!!!

    RăspundețiȘtergere