joi, 25 februarie 2010

Ghiocei





Am vazut zilele astea o gradinuta in fata unei case plina de ghiocei si am fost fermecata de frumusetea si de simplitatea lor si m-am bucurat ca a venit primavara :)

Ghioceii sunt plante cu bulbi, originari din Europa si Asia. Au 2-3 frunze lungi si subtiri, de culoare verde inchis. Florile sunt albe si apar cate una la fiecare bulb, mai ales primavara devreme, dar uneori si pe la mijlocul sau sfarsitul iernii, lucru care face ca ghioceii sa fie primele plante cu bulb care infloresc. In unele zone ghioceii pot inflori chiar si de toamna tarziu. Cele trei petale franjurate, cu marginile verzi, din interiorul florii formeaza un fel de tub si se intercaleaza cu cele trei petale albe, mari.

Ghioceii arata cel mai bine si se dezvolta la fel de bine in conditii naturale, in zone putin umbrite. Ei pot fi plantati fie la intamplare, sau dupa un model serpuit, in borduri sau straturi de flori, sub arbusti, la marginea padurilor sau prin iarba, sub copacii din gradina. Chiar si cei de la oras se pot bucura de ghiocei, pentru ca ei pot fi cultivati cu succes si in ghivece.
Ghiocel cu nasu-n vant

Prima floare rasarita
pe un petic de pamant,
mic si-obraznic, ghiocelul
sta mereu
cu nasu-n vant.

Singurel cat tine ziua,
tot il mai treceau sudori
c-ar putea sa dea cu ochii,
cum, necum,
de alte flori.

Nu avea, ca sa se stie,
nevoie de companie!

Mai degraba-n cap sa-i cada,
reci ca el, flori de zapada!

Vreti sa stiti ce s-a-ntamplat?
Ghiocelul fu-ngropat,
dupa doar o zi de viata,
intr-un mic sicriu
de gheata.

Mai tarziu, e-adevarat,
soarele l-a inviat,
dar, de-atunci, parca de frica,
ochii nici nu-i
mai ridica...

Unii spun ca, intr-o zi,
c-o brandusa se-nsoti
si ca, lucru curios,
deveni foarte
sfios...

Un comentariu: