miercuri, 17 februarie 2010

10 lucruri pe care milionarii americani nu ţi le vor spune niciodată




1. "Poate tu crezi că sunt bogat, dar eu nu"

Un milion de dolari pare o avere pentru mulţi oameni, şi cei care deţin această sumă nu se pot plânge – sunt mai bogaţi decât 94% dintre familiile americane şi câştigă 350.000 de dolari, în medie, ceea ce îi pune în postura de a fi printre cei 1% cei mai bogaţi americani.

Dar clubul este ceva mai exclusivist. Aproximativ 6,7 milioane de familii americane au venituri nete de peste un milion de dolari – mai multe decât erau în 2002, dar mai puţine decât maximul de 9,2 milioane, atins în 2007.

Mai mult, un sondaj al Fidelity a relevat că 46% dintre milionari “nu se simt” bogaţi. “Sunt îngrijoraţi de asistenţa medicală, pensionare şi de modul în care vor reuşi să-şi susţină stilul de viaţă”, spune Gail Graham, Fidelity.

Mulţi milionari nu au încă suficienţi bani pentru a-şi permite luxuri cu adevărat exclusiviste, cum ar fi legitimaţia de membru al unui club de golf de elită, ce poate costa până la 300.000 de dolari pe an.

Un milion de dolari cumpăra acum 30 de ani cam cât cumpără azi 2,9 milioane, iar două treimi din milionari au în conturi cam 2,5 milioane de dolari, conform firmei de cercetare TNS.

Deci, cam cât trebuie să ai în conturi pentru a te simţi bogat? Suma magică este 7,5 milioane de dolari, spun cei de la Fidelity.

2. "Îmi fac cumpărăturile de la super-market"

Cei mai mulţi milionari vin din clasa de mijloc, şi aproximativ 65% sunt bogaţi de mai puţin de 15 ani.

Poate că nu-şi cumpără cele mai ieftine articole, dar milionarii ştiu să facă economie la cumpărături. Cam 84% cheltuiesc banii precum cei din clasa de mijloc. Asta înseamnă că îşi cumpără bunurile de lux la reduceri, vânează chilipirurile şi sunt mari amatori de cupoane de reduceri.

3. "Nu m-am îmbogăţit stând la cafele"

Cum se intră în clubul milionarilor? O variantă este să îţi deschizi o afacere proprie. Cam aşa şi-au făcut o treime din milionari banii. Altă treime au câştigat de pe urma activităţii în mediul corporatist. Doar 5% au mostenit o avere considerabilă.

Indiferent de modul în care îşi construiesc averile, aproape toţi milionarii ştiu cum să se folosească de datoriile pe care le au, spune Russ Alan Prince, co-autor al cărţii "The Middle-Class Millionaire".

Cea mai folosită metodă este ipoteca imobiliara, banii rezultaţi din ipotecarea casei sunt folosiţi pentru susţinerea afacerilor. “Oamenii care se gândesc serios să se îmbogăţească, caută să aibă o ipotecă întodeauna”, spune Jim Bell, preşedinte al Bell Investment Advisors. La o casă ce valorează 1,5 milioane de dolari, proprietarul are o datorie de 900.000. Milonarii nu se grăbesc să îşi plătească ipoteca la casă, este una din puţinele taxe la care are deduceri.

4. "Am un concierge pentru orice"

Orice milionar care se respectă beneficiază de serviciile unui concierge.

Lucrând pentru pentru sume de la 25 de dolari pe oră, la salarii de şase zerouri pe an, un concierge este varianta modernă a valeţilor. Aceştia se ocupă cu rezervările la restaurantele în vogă, la spa-uri, hoteluri sau ce îi trece şefului prin cap – apă sfinţită binecuvânată personal de către Papa, tequilla mexicană rară sau chiar livrarea de păsări exotice la bordul yacht-ului din sudul Franţei.

5. "Nu mă îmbogăţesc fiind un băiat simpatic"

Mulţi milionari rescunosc că în ceea ce priveşte afacerile “sunt nişte ticăloşi”, spune Russ Prince. “Nu sunt băieţi simpatici”. Bineînţeles că nu fac lucruri atât de rele, încât să se uite cu groază în oglindă. Cei mai mulţi milionari pun preţ pe aceleaşi valori ca şi oameni din clasa de mijloc. “Timpul petrecut în familie contează cu adevărat pentru ei”, spune Lewis Schiff, celălalt autor al "The Middle-Class Millionaire".

Doar 12% dintre milionari spun că lucrul pentru care îşi doresc cel mai mult să fie amintiţi este contribuţia la istoria business -ului.

6. "Taxele sunt pentru oamenii mărunţi"

Cei mai mulţi milionari îşi plătesc taxele. În fapt, cei 1% care alcătuiesc vârful celor mai bogaţi oameni ai SUA au contribuit cu 40% din veniturile federale în 2007. Dar bogaţii sunt taxaţi mai puţin decât ceilalţi contribuabili – o parte importantă din veniturile acestora vin din dividende şi profituri, din acţiuni, obligaţiuni sau real-estate, ce sunt impozitate cu mai puţin decât este impozitat salariul din clasa de mijloc (15% versus 25%).

Însă, marile economii vin din deducerile de taxe pe care le poţi obţine dacă ai o afacere proprie. Marii moşieri pot obţine reduceri semnificative din deprecierea terenurilor pe care le deţin - din asta rezultă rate mai mici la ipotecă, fără a apela la mari inginerii financiare.

7. "N-am fost un student de nota 10"

59% dintre milionari au absolvit o facultate de stat, conform studiului American Express, iar majoritatea nu au excelat în ceea ce priveşte performanţa la învăţătură.

Când sunt întrebaţi care a fost cheia succesului lor, milionarii pun pe primul loc munca asiduă, urmată de educaţie, determinare şi “tratarea celorlalţi cu respect”. Aceştia mai spun că ceea ce au învăţat la cursuri este mai puţin important decât ceea ce au învăţat din şcoală în general, adică disciplina şi cum să studiezi, spune Jim Taylor, vice-preşedinte Harrison Group.

46% dintre milionari au studii avansate, şi universităţile de elită îţi oferă oportunitatea de a urma o carieră pe Wall Street sau în Silicon Valley. Dar, pentru fiecare milionar cu doctorat, sunt mulţi alţii care au trecut fără prea mare bătaie de cap prin şcoală.

8. "Îţi place Ferrari-ul meu? Este închiriat"

De ce să cheltuieşti 3.000 de dolari pe o geantă Versace, care se va demoda sezonul viitor, când o poţi închiria cu 15 de dolari pe lună? De ce să plăteşti 250.000 de dolari pentru un Ferrari, când pentru 10.000 de dolari poate fi al tău pentru câteva weekend-uri pe an? Cluburi care oferă “proprietatea parţială” a unui avion (aeronava este deţinută împreună cu alţi membrii ai clubului, fiecare având dreptul de a o utiliza o anumită perioadă) au apărut de ceva vreme, iar conceptul s-a extins şi la alte bunuri de lux, de la maşini exotice, la obiecte de artă.

Companiile care se ocupă cu închirierea bijuterii au înregistrat creşteri mari în ultimii ani.

“Vedem tot mai mulţi clienţi care şi-ar putea cumpăra un colier de 5.000 de dolari, dar nu vor să o facă. Face mai mult sens pentru aceştia să-l închirieze cu 200 de dolari, decât să-l cumpere", spune Laura Carrington, co-fondator al companiei de închiriere bijuterii Adorn.

9. "Până la urmă... banii cumpără fericirea"

Poate că ideea nu este confortabilă pentru cei mai puţin înavuţiţi, dar oamenii bogaţi sunt cu adevărat diferiţi: “Nu este categorie socială în America mai fericită decât cei înstăriţi”, spune Jim Taylor. Aproximariv 65% dintre milionari spun că banii au “creat” mai multă fericire pentru ei. Veniturile mari sunt corelate cu o satisfacţie mai mare în viaţă. Nu neapărat obiectele pe care le poţi cumpăra sunt importante, ci “libertatea pe care banii o cumpără”.

Bogaţii au o rată mai mică a depresiei, sunt mai sănătoşi, zâmbesc mai mult, sunt trataţi cu mai mult respect şi mănâncă mai bine, conform aceluiaşi studiu.

10. "Tu te îngrijorezi că nu poţi să ţii pasul cu vecinul, eu mă îngrijorez că nu pot să ţin pasul cu Donald Trump"

“Ceea ce face oamenii fericiţi, nu este cât câştigă, ci cât câştigă în comparaţie cu cei pe care îi cunosc”, spune Glenn Firebaugh, sociolog la Pennsylvania State University.

40% dintre cei bogaţi se tem că standardul lor de viaţă va scădea după pensionare şi că vor rămâne fără bani înainte de a muri, conform studiului Fidelity.

“Întotdeauna poţi să fi mai fericit cu mai mulţi bani. Nu există un punct de saţietate”, spune Stevenson. “Milionarii se uită totdeauna în sus”, spune Schiff, “şi se gândesc că este mai bine acolo sus”.

Un comentariu:

  1. deosebit de interesant, desi nu am avut vreme sa citesc tot!! trebe sa recunosc ca ultimele 8 articole (celputin!) sunt foarte interesante ca si subiect si aranjare in pagina!! bravo!!

    RăspundețiȘtergere