marți, 22 decembrie 2009

Turta dulce pentru Craciun





Ingrediente necesare pentru reteta de turta dulce

* 300 de grame de faina alba
* 250 de grame de zahar
* 5 oua mari
* o ceasca de miere de albine
* o ceasca de ulei
* o lingurita rasa cu praf de copt
* 100 de grame de nuci taiate mare
* o lingurita scortisoara (praf)
* un varf de cutit de cuisoare (praf)
* coaja de la o lamaie
* esenta de vanilie
* zahar pudra

Se caramelizeaza trei linguri de zahar, se adauga o ceasca de apa, se asteapta pana se topeste zaharul caramel si se lasa la racit.
Cele 5 galbenusuri de ou se bat cu zaharul pana acesta se topeste si se incorporeaza pe rand siropul de zahar ars bine racit si faina.
Se pune mierea la incalzit intr-o cratita medie, se ia de pe foc si se adauga praful de copt.
Se amesteca toate ingredientele, inclusiv aromele.
Albusurile batute spuma ca pentru bezea se amesteca usor cu aluatul, amestecand de jos in jus.
Tavile in care se coace turta dulce se tapeteaza cu hartie de copt (sau se ung si se tapeteaza cu putina faina) si se toarna aluatul, de asa natura incat tava sa ramana goala pe jumatate.
Turta dulce se coace cuptorul preincalzit, la foc mediu pentru 45 – 50 minute.
Cand este gata se lasa sa se raceasca putin si se presara cu zaharul pudra.
Aluatul poate fi folosit si pentru umplerea formelor speciale pentru Craciun.
Turta dulce astfel obtinute poate fi glazurata si ornata cu motive specifice Craciunului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu