Legile lui Murphy nu sunt pesimiste. Faptul ca orice poate sa mearga prost daca exista cea mai mica posibilitate ca lucrurile sa mearga asa, nu trebuie sa ne descurajeze. E o lege a naturii. Nu noi suntem ghinionisti, ci pur si simplu asa e viata. A inceput sa ploua exact in ziua in care ti-ai spalat masina? A incetat ploaia exact dupa ce ti-ai cumparat umbrela? A cazut felia de paine si a aterizat pe partea unsa cu unt? Daca vi se intampla toate acestea nu inseamna ca sunteti ghinionist. Pur si simplu, toate lucrurile se supun legilor lui Murphy, care par a fi niste legi firesti.
Cum a aparut...
Se pare ca numele de „Legea lui Murphy" provine de pe vremea unor experimente facute in anul 1949 la baza Fortelor Aeriene Edwards din Murdoc, California, in timpul unui proiect denumit MX981. Seful proiectului era un colonel, J. P. Stapp, iar acolo se experimentau efectele prabusirii avionului pe o pista din North Base. Participau si firmele Northrop Aircraft si Aero Medical Lab. Unul dintre inginerii de la Wright Field Aircraft era capitanul Edward Aloysius Murphy Jr. In timpul experimentului aparea mereu o eroare, ceea ce l-a facut pe Murphy sa remarce cu privire la tehnicianul vinovat de eroare: „Daca e vreo posibilitate sa o faca prost, o va face!". Peste vreo doua saptamani, Colonelul Stapp afirma intr-o conferinta de presa ca rezultatul experimentului a fost datorat credintei ferme in Legea lui Murphy si a efortului constant din partea echipei de a contrazice legea. Asa s-a lansat „Legea lui Murphy".
In lunile care au urmat, presa a asigurat o raspandire a „legii lui Murphy" si apoi a diferitelor ei variante si aplicatii. Aceasta a asigurat, asadar, istoria uneia dintre cele mai cunoscute legi naturale. Numerosi specialisti au creat legi ce le poarta numele, legi ce sintetizeaza o experienta intr-un domeniu anume sau surprind paradoxurile vietii cotidiene. Legile lui Parkinson, legile lui Peter, legile lui Finagle sunt la fel de celebre ca cea a lui Murphy. Acestea au fost inglobate ca atare in volumul care circula sub titlul de „Legile lui Murphy".
Legile lui Murphy
- Cand lucrurile merg prost undeva, au tendinta sa mearga prost oriunde.
- Cand sefii vorbesc despre cresterea productivitatii, niciodata nu se refera la ei insisi.
- Nu fi de neinlocuit. Daca nu poti fi inlocuit, inseamna ca nu poti fi nici promovat.
- Accidentele au loc atunci cand doi oameni incearca sa fie destepti simultan.
- Un birou curat este semnul unui sertar de birou indesat.
- Un elefant este un soarece construit conform indicatiilor guvernului.
- Doar pentru ca esti paranoic nu inseamna ca ceilalti nu sunt hotarati sa-ti faca felul.
- Este mai usor sa lupti pentru principiile tale decat sa te ridici la inaltimea lor.
- Teoria este sprijinita atat timp cat sunt asigurate fondurile.
- Daca nu reusesti de prima oara, distruge orice dovezi ca ai incercat.
- A gresi este uman, dar pentru a incurca lucrurile complet, iti trebuie un computer.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu