marți, 23 martie 2010

4 tipuri de umor


In zilele noastre simtul umorul reprezinta o trasatura importanta pe care o cautam in oameni cu care ne inconjuram. Oare cate femei nu afirma ca ar vrea sa aiba alaturi un barbat care sa le faca sa rada si cati barbati uita de picioare lungi si bust generos atunci cand sunt in compania unei femei amuzante.

Aceasta atitudine fata de simtul umorului ar ridica cateva sprancene ilustre din Antichitate. Spre exemplu grecii antici considerau umorul o reactie agresiva. Prin urmare umorul nu era vazut ca o trasatura pozitiva ci mai degraba ca un defect.

1. Umorul dispretuitor

Caracterizat prin agresivitate, umorul dispretuitor consta in umilirea unei persoane sau a unui grup social. Preferat de comicii de stand-up, acest tip de umor e facut in detrimentul unei parti terte. Dupa cum e de asteptat, astfel de umor prinde foarte bine la toti cei care nu sunt atacati direct.

Cand cei responsabili pentru glume de acest fel sunt luati la intrebari, reactia lor e una standard, “era o gluma”. Astfel se evita asumarea responsabilitatii pentru cele spuse.

Pe scena acest tip de umor e directionat mai ales impotriva figurilor politice sau a vedetelor zilei insa in viata de zi cu zi victimele sunt cel mai adesea oameni ce se invart prin aceleasi cercuri. Umorul de acest tip are un efect negativ asupra tintelor.

2. Umorul liant

Acesta reprezinta o calitate destul de rara. Oamenii care recurg la un astfel de umor reusesc sa animeze atmosfera dintr-o incapere fara a face pe nimeni sa se simta prost. Astfel de persoane sunt in general vazute ca amuzante, bune si capabile sa rada de propriile greseli.

Umorul liant se axeaza pe identificarea si evidentierea similaritatilor dintre oameni ceea ce contribuie nu doar la o atmosfera placuta dar si la o senzatie de unitate.

3. Umor de tipul ‘uraste-ma’

Principala victima a acestui tip de umor e cel care face glumele deoarece ele sunt directionate impotriva sa spre amuzamentul celor prezenti. In grupul de prieteni astfel de persoane sunt adesea vazute drept ‘bufonii’, cei care rad de propria persoana spre deliciul celor ce ii inconjoara.

Un astfel de umor este semnul unei stime de sine scazute. In plus, odata cu trecerea timpului aceasta umilire constanta a propriei persoane poate eroda respectul de sine al persoanei ce il foloseste. Umorul in discutie reflecta de fapt standardele imposibile la care o persoana se supune.

In doze mici unorul de tip 'uraste-ma' poate fi util pentru cel care il face deoarece il ajuta sa se relaxeze si sa isi accepte defectele insa pe masura ce doza creste nu face decat sa arate nevoia de a atrage atentia celorlalti, de a fi in centrul atentiei.

4. Umor ce rade de viata

Acest tip de umor vine din partea persoanelor care nu se iau prea in serios, nici pe ei nici pe ceilalti. Prin urmare pot rade cu usurinta de orice se intampla in jurul lor ba chiar si de propriile actiuni. In plus, umorul devine o modalitatea de a face fata problemelor.

Tintele acestui tip de umor sunt momentele absurde ale vietii, episoadele lipsite de sens, gesturile ilogice sau chiar intamplari hazlii de pe plan personal.

Umorul in care razi de viata e unul cat se poate de sanatos, cel putin asta sustine realizatorul studiului. Accentele ironice fine si replicile istete ajuta persoana care recurge la ele sa treaca razand peste problemele cu care se confrunta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu