marți, 28 septembrie 2010

Faptele bune pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii



Oamenii care fac acte de caritate şi alte fapte bune – de exemplu, îşi ajută vecinul la amenajarea grădinii – trec prin mai puţine momente de mânie, sunt optimişti şi au mai multă încredere de sine, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Mindlab, un laborator din cadrul Universităţii din Sussex.

Cercetătorii vin acum cu dovezi ştiinţifice în sprijinul vechii zicale potrivit căreia cei care îi ajută pe ceilalţi se ajută pe sine.

Astfel, faptele bune pot contribui la reducerea nivelului de stres şi promovează încrederea de sine.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au măsurat nivelurile de stres şi ale altor emoţii experimentate de un grup de bărbaţi şi femei care au făcut fapte bune timp de nouă zile consecutiv.

Efectele stresului asupra organismului sunt binecunoscute: poate afecta sistemul imunitar, conduce la o creştere a tensiunii arteriale, creşte riscul de infarct şi accident cerebral şi contribuie la instalarea infertilităţii.

Studiul, comandat de firma de asigurări Simplyhealth, a mai scos la iveală că faptele bune au un efect de reacţie în lanţ pozitiv, beneficiarii faptelor bune simţindu-se motivaţi să-i ajute pe ceilalţi la rândul lor.

Un studiu anterior, realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, a arătat că faptele bune îi întăresc fizic şi psihic pe autorii lor.

luni, 20 septembrie 2010

TOP 5: Fenomene ale naturii de-a dreptul fascinante

Pietrele calatoare Los penitentes
Mareele rosii Norii Mammatus Aurora boreala Mai multe detalii se gasesc in articolul TOP 5: Fenomene ale naturii de-a dreptul fascinante

miercuri, 15 septembrie 2010

miercuri, 8 septembrie 2010

Escalop Zingara





Ingrediente:
- ceafa porc
- 150 g sunca presata
- 200 g ciuperci
- ulei de masline
- o lingura cu faina
- 1-2 linguri cu bulion
- sare ,piper
- patrunjel
- 1-2 catei de usturoi

Mod de preparare:
Carnea se taie feii si se bate putin cu ciocanul pentru snitele, apoi se prajesc putin intr-o tigaie.

Intr-un castron se amesteca faina cu bulionul si niste apa apoi se pune acest sos peste uleiul incins si lasa sa dea in clocot. Se pune sare si piper si se adauga feliile de carne si catelul de usturoi taiat marunt, apoi se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba.

Intr-o alta tigaie se pune o lingura de ulei si se adauga sunca taiata fideluta si ciupercile Se calesc timp de 5-7 minute .

Se verifica daca a fiert carnea si daca este fiarta se adauga ciupercile si sunca. Se mai lasa pe aragaz 5 minute sa se intrepatrunda toate aromele.

Se toaca patrunjelul marunt si se presara deasupra.

marți, 31 august 2010

Cum sa strangi cureaua?

Eu nu pot sa strang cureaua pentru ca sunt insarcinata si am burta mare, ba mai mult trebuie sa largesc cureaua :D

In rest ce sa mai stanga lumea cureaua cand nici macar nu mai are bani de curea :)

Nici curea, nici bani, nici solutii, doar sperante ca o sa traim si noi bine candva, nu stiu cand.

Nu uitati vorba lui Basescu...."Sa traiti....Bine?" :D

vineri, 27 august 2010

5 modalitati de a scapa de o stare proasta

Schimbarile de dispozitie iti ingreuneaza viata de zi cu zi, te fac mai putin atent la lucrurile importante si iti scad randamentul in activitatile normale. Din pacate, nu este intotdeauna usor sa iesi dintr-o astfel de stare, dar exista totusi cateva trucuri care te pot ajuta sa treci peste aceasta problema, in numai cateva momente.

Iata cateva dintre aceste trucuri, recomandate de Maoshing Ni, un expert in medicina chineza:

Razi cat mai des

Rasul elibereaza endorfinele, adica acele substante care dau o stare de bine si fericire. Tocmai de aceea, despre oamenii veseli se spune ca ar avea o viata mai lunga si mai sanatoasa. Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit de curand faptul ca rasul si bucuria stimuleaza functiile de imunizare a organismului si productia de celule care apara corpul de cancer.
Asadar, razi cu pofta ori de cate ori ai ocazia. De asemenea, pentru a stimula pofta de ras, intalneste-te cu prietenii, mergi la un film de comedie, citeste bancuri sau o carte amuzanta.

Aminoacizi pentru o gandire pozitiva

Atunci cand suferi un dezechilibru psihic sau ai o stare proasta, hraneste-te cu alimente pe baza de aminoacizi. Acestia stimuleaza gandirea pozitiva si sanatoasa. Pentru rezultate maxime, combina aminoacizii cu vitaminele B6 si B12.
Aminoacizii se regasesc in ciocolata neagra, nuci, peste, carne de vita, oua sau iaurt.

Imbratiseaza-te mai des cu cei dragi

S-a constatat stiintific faptul ca atingerile umane maresc productia de endorfine si indeparteaza simtitor starile de stres, oboseala si proasta dispozitie. Mai mult decat atat, in urma unui studiu s-a dovedit ca pacientii care au fost atinsi in mod regulat de catre medici, asistente si rude s-au refacut mai repede si mai bine decat restul pacientilor.
Asadar, imbratiseaza-te mai des atunci cand esti cu familia sau prietenii, fara sa iti fie teama sau jena.

Respira adanc

Respiratia corecta este importanta pentru eliminarea toxinelor din organism, dar si pentru oxigenarea creierului. Exercitiile de respiratie te elibereaza de stres, nervozitate si induc o stare de bine, de calm. Din fericire, respiratia corecta nu cere timp liber, bani sau echipament, asa ca poti incerca aceste exercitii oricand si oriunde, indiferent ca esti acasa, in masina sau la locul de munca. Tot ce trebuie sa faci este sa inspiri si sa expiri adanc, de cel putin 10 ori, dupa care sa repeti acest exercitiu ori de cate ori iti amintesti.

Miroase florile

Cercetatorii au demosntrat ca mirosurile placute in general si cele ale florilor in particular ofera o stare de bucurie si de veselie. Iasomia, eucaliptul sau grapefruitul au arome inconfundabile care relaxeaza foarte puternic. In cazul in care nu ai la indemana flori aromate, te poti folosi de uleiurile esentiale pe care le poti inhala sau cu care iti poti face masaj in zona tamplelor sau a cefei.





Escalop de porc cu ciuperci

Ingrediente :
(pt. 4 persoane)

800 de grame de cotlet de porc, dezosat si degresat feliat in 8 felii ~ 100/buc.
300 de grame de ciuperci
3-4 linguri de ulei de masline
2 catei de usturoifaina alba
sare, piper
250-300 ml apa fierbinte

Optional:

1 lingura de smantana si/sau pasta de rosii si/sau ardei

Preparare:
Carnea feliata se bate pe ambele parti cu ciocanul pentru snitele, se sareaza si pipereaza.
Se spala ciupercile si se taie in jumatati sau sferturi, in functie de marime.

Se curata usturoiul si se taie cateii in sferturi. Se pune uleiul de masline intr-o tigaie (cratita) incapatoare si se rumeneste usturoiul, dupa care se scoate si se arunca.

Se infaineaza bine feliile de carne si se prajesc in uleiul aromatizat cu usturoi, pana se rumenesc usor pe ambele parti. Pe masura ce sunt rumenite, se scot si se pastreaza acoperite, la cald.

Odata toate feliile de carne rumenite, se pun inapoi in cratita si se adauga ciupercile.Se toarna apa fierbinte, doar cat sa acopere carnea.
Se sareaza si pipereaza (cu masura, tinand cont ca mancarea trebuie sa scada), se da focul la mic si se acopera cu un capac. In aproximativ 20 de minute sosul va fi scazut, ciupercile facute si carnea moale. Dupa preferinta, se poate adauga in acest moment o lingura de smantana, pasta de rosii sau pasta de ardei.

joi, 24 iunie 2010

10 Trucuri sa-ti pastrezi entuziasmul mai mult de 3 zile


Entuziasmul este sentimentul pe care il ai cand muncesti sau faci un lucru pana aproape de epuizare fara sa te gandesti la ce castigi si la ce efort depui. Este puterea care te inspira si te face sa lucrezi nemancat si nedormit pentru ca e ceva acolo care te tine ca un magnet. Banii nu pot cumpara entuziasmul. Vine din interiorul tau. Munca facuta cu entuziasm nu pare munca, e o placere.

Stim cu totii povesti de genul asta. Incepi un proiect nou. Incepi un job nou. Incepi o relatie noua. Dai de ceva nou. Entuziasmul tau e crescut, vezi toate punctele frumoase si nici o problema care sa te impiedice, nimic nu te poate opri, esti bucuros, radiezi, toti oamenii sunt frumosi in jurul tau…ce viata..

A doua zi, te trezesti si incepi sa lucrezi. Inca mai ai injectat in vena destul entuziasm din ziua precedenta. Te pui la birou. Scrii niste lucruri intr-un notepad. Dai niste mailuri. Suni niste oameni. Unul din ei te injura. Incepi sa te enervezi. Primesti refuzuri. Usile se inchid. Nu ai mancat nimic toata ziua ca te-ai concentrat pe ideea asta. Te gandesti ca inca mai poti sa te retragi pana nu investesti prea multa energie in chestia asta. Esti obosit. Dormi.

A treia zi. Te trezesti. Nu mai ai nici un chef.

A patra zi. Iti vine alta idee. O iei de la capat.

1. Adu-ti aminte de ce faci ceea ce faci.

Intrebarea DE CE este poate singura intrebare pe care merita sa ti-o pui. De ce te-ai apucat de proiectul asta? De ce te-ai angajat aici? De ce faci ceea ce faci? Ce simteai cand ti-a venit prima oara ideea?

2. Adu-ti aminte unde vrei sa ajungi.

Oamenii se debusoleaza pentru ca pierd din vedere obiectivul pe care vor sa-l atinga. Ne concentram prea mult pe fiecare detaliu care ne apare in cale incat uitam sa respiram si sa vedem imaginea de ansamblu.

3. Gandeste-te la o rasplata

Gandeste-te la ce o sa-ti oferi cand o sa termini ce ti-ai propus. De preferat sa fie ceva tangibil si pe care sa ti-l iei in avans. O sticla de sampanie pe care o vei tine pe birou si pe care o vei bea doar cand termini ce ai de terminat, care sa stea permanent sub ochii tai, de exemplu.

4. Fa-ti o lista de melodii care sa te energizeze.

Sigur ai melodii care te scot din melancolie si te fac sa te simti pumped up, plin de energie si gata de actiunie. Fa-ti o lista doar cu ele si cand esti fara chef baga la maxim.

5. Fa exercitii fizice.

Cand te simti prins intr-o pasa negativa, fa niste genuflexiuni, flotari, iesi, alearga. Miscarea creaza emotie. Nu sta intins in pat uitandu-te la TV. Cu fiecare minut care trece si te uiti la idioteniile din Talk-showuri frustrarea si lipsa de chef se accentueaza. Si nu-mi spune acum ca te uiti doar la stiri sau la documentare pe Discovery. Tot aia e.

P.S. Si youtube intra tot aici.

6. Fa ceea ce ai de facut, atunci, pe loc.

Nu intarzia. Daca ai ceva de facut,fa. Ai de trimis un mail, trimite-l acum. Trebuie sa dai niste telefoane? Tasteaza imediat numarul. Fa chestia aia ACUM. Stresul e doar constientizarea unor lucruri mici neterminate. Desigur, asta e mai mult valabil pentru mine, stiu ca tu nu eziti sa faci lucrurile la timpul lor.

7. Impartaseste cu altii entuziasmul tau.

Povesteste altora despre visul pe care il ai, despre cum o sa te simti cand o sa termini ce ti-ai propus, despre ceea ce planuiesti. Oamenii care iti pot sustine entuziasmul sunt greu de gasit dar nu ai nevoie de 100 de insi ca sa poti sa apelezi la solutia asta. Un prieten e de ajuns.

8. Tine scorul.

Cand ceea ce faci devine repetitiv si zi de zi ajungi sa faci aceleasi lucruri e greu sa fii entuziasmat. O modalitate sa pacalesti sistemul si sa nu cazi in plictiseala este sa tii scorul. Fa intrecere cu tine insuti. Vezi cat de repede faci ceva si incearca sa-ti bati recordul. Fa competitii din orice.

9. Uita repede esecurile.

O vei da in bara. De multe ori. Oricum, de mai multe ori decat te astepti la inceput. Secretul entuziasmului este sa te ridici repede, sa te scuturi de praf dupa fiecare esec si sa nu te dai batut.

10. Imagineaza-ti ca e doar un joc.

Daca ceea ce faci ar fi un joc, cum te-ai bucura de el? Care ar fi urmatoarea mutare? Ce ar face adversarul? Cum te-ai distra?


luni, 14 iunie 2010

Incepe ziua cu gustul cel mai amar si castiga!

De fapt, in timp ce cititi acest articol, probabil ca va ganditi la tot ce aveti de facut astazi.

Sa fim sinceri: nu veti termina niciodata toate sarcinile pe care vi le-ati impus sau pe care vi le-au dat altii. Dar va puteti apropia foarte mult.

Daca incercati sa rezolvati irational toate sarcinile posibile, nu veti termina niciuna cu bine. Trebuie sa invatati cum sa va organizati treaba pe prioritati, ca sa terminati mai repede. Incepeti dimineata devreme cu lucrul cel mai neplacut – si nimic mai rau nu se poate intampla tot restul zilei.

Fiti eficient: folositi metoda ABCDE

Metoda ABCDE este o tehnica eficienta de stabilire a prioritatilor, care se poate folosi zilnic. Aceasta tehnica este atat de eficienta si de simpla incat va poate transforma in una dintre cele mai eficiente persoane din sectorul dumneavoastra de activitate.

Simplitatea: cel mai mare secret

Puterea aceste tehnici grozave rezida in simplitatea ea. Mai intai faceti o lista cu tot ce trebuie sa faceti astazi, apoi maine, saptamana viitoare... Cand terminati lista, puneti A, B, C, D si E in fata fiecarei sarcini de pe lista. Ce inseamna asta? Cititi mai departe.

Sarcinile A

Sarcina A este cea pe care trebuie sa o faceti sau veti suporta consecintele. In aceasta categorie intra sarcinile cele mai importante, care sunt in general cele mai enervante si dificile, fiindca necesita multa energie si rabdare. Daca ai mai multe sarcini de prioritate A, ordoneaza-le cu A-1, A-2, A-3 etc. Bineinteles, sarcina A-1 este cea mai importanta.

Sarcinile B

Sarcina B este cea pe care ar fi bine sa o faceti. Daca nu, consecintele vor fi mai putin grave pentru dumneavostra sau pentru ceilalti. Nu treceti niciodata la sarcinile de prioritate B daca nu le-ati terminat pe cele de prioritate A mai intai.

Sarcinile C

Sarcinile C sunt cele care ar fi bine de facut, dar nu vor exista consecinte daca nu se fac. Aici intra diverse intalniri si treburi de rezolvat cu prietenii. Aceste activitati nu au nicio influenta asupra activitatii dumneavoastra.

Sarcinile D

Sarcinile D sunt cele pe care le pot face altii. Incercati sa delegati celorlalti cat mai multe sarcini posibile, ca sa aveti mai mult timp pentru sarcinile A, pe care nu le puteti face decat dumneavoastra. In practica, aceasta inseamna: nu spalati dumenavoastra vasele, daca le poate spala masina.

Sarcinile E

Sarcinile E sunt cele pe care le puteti sterge de pe lista fara probleme. Poate au fost importante odata, dar acum nu mai sunt – nici pentru dumneavoastra, nici pentru altcineva. Acestea sunt adesea sarcini pe care le faceti din obisnuinta sau de placere. O asemenea sarcina pot fi, de pilda, jocurile pe calculator.

Acum treceti la treaba: sarcina A-1 va asteapta!

Daca v-ati aranjat sarcinile, este timpul sa treceti la treaba. Metoda ABCDE va functiona doar daca va apucati imediat de sarcina A-1 si insistati asupra ei pana ati terminat.

Folositi aceasta metoda zilnic pentru treburile si proiectele zilnice. Respectati-o o luna – in acest timp va veti obisnui sa faceti mai intai sarcinile cele mai importante. Astfel, va asigurati viitorul!

duminică, 13 iunie 2010

Somnul de dupa amiaza ne face mai inteligenti

Specialistii considera ca un pui de somn dupa amiaza mareste capacitatea creierului de a invata, intelege si retine informatii noi in orele care urmeaza somnului. Spre exemplu, gandeste-te la calculatorul tau care uneori se blocheaza si are nevoie de un restart pentru a functiona mai bine.

"Somnul este benefic mai mult pentru creier decat pentru organism”, a delcarat profesorul Matthew Walker de la Universitatea Berkeley din California.

Declaratia sa se bazeaza pe rezultatele unui studiu la care au participat 39 de adulti tineri, impartiti in doua grupe. La pranz, toti participantii au luat parte la un exercitiu de memorie prin care li se cerea sa retina fetele celorlalte persoane, asociate cu numele lor.

La ora 6 seara s-a organizat un alt exercitiu de memorie cu aceeasi participanti, insa 20 dintre ei au dormit in pauza cel putin 100 de minute. Cei care nu au dormit au inregistrat cu 10% mai multe rezultate gresite.

Explicatia oferita de specialisti este urmatoarea: abilitatea oamenilor de a invata scade cu 10% in intervalul 12-18 seara, insa persoanele care trag un pui de somn dupa amiaza sunt capabile sa neutralizeze acest declin.

"Aceste rezultate sunt o dovada in plus ca somnul joaca un rol critic in prelucrarea informatiilor”, a adaugat Walker. "Este din ce in ce mai mai evident cat de important este somnul in procesul de invatare, dar mai ales inainte pentru a pregati creierul in receptionarea noilor informatii.”

Capacitatea creierului de a absorbi informatii s-a dovedit a nu fi constanta pe parcursul zilei. Astfel una dintre explicatii este ca somnul sterge din memorie informatiile nefolositoare lasand loc altora noi.

vineri, 11 iunie 2010

Sunt matusica

Ieri (10.06.2010) la ora 18:30 a venit pe lume un baietel de 3,15 kg sanatos si galagios :DSora mea a devenit mamica. Felicitari!!!!!!!!

Si eu sunt matusica :DLa muti ani! bebelusului Ovidiu Gabriel :*

joi, 10 iunie 2010

Mizeria de pe strazi


O problema importanta pe care o avem noi romanii este mizeria care se gaseste pe toate strazile din tara precum si in spatiile verzi.

Principala cauza, pentru care tot mai multe deseuri sunt aruncate pe jos pe orice strada si in orice spatiu verde, este lipsa cosurilor de gunoi si a tomberoanelor. Am ajuns la acesta concluzie dupa ce de mai multe ori mi s-a intamplat sa am de aruncat un ambalaj sau o hartie cand eram pe strada si sa nu am unde, fiind nevoita sa merg mult timp cu deseul in mana pana cand gaseam un cos de gunoi sa il arunc. Am patit ca am ajuns pana acasa cu ambalajul pe care vroiam sa il arunc pentru ca nu am gasit nici un cos de gunoi pe drum.
Am vazut de mai multe ori oameni care aveau ceva de aruncat si care se uitau in stanga si in dreapta cautand un cos de gunoi si pentru ca nu il gaseau aruncau mizeria pe jos fara sa ii deranjeze acest lucru. La fel se intampla si cu gunoaiele care sunt lasate in spatiu verde dupa ce oamenii au faut cate un gratar si au baut cate o bere.
Este urat ca oamenii nu au respect de natura si de strazile pe care umbla, dar parerea mea este ca daca ar exista cate un cos de gunoi pe fiecare stalp de curent din oras precum si in spatiile verzi ar fi amenajate zone cu tomberoane multa lume nu ar mai arunca mizerea pe jos, iar strazile ar fi mult mai curate. Ar fi un impuls pentru fiecare om care vede un cos de gunoi sa arunce mizerea in el si nu pe jos.
Avand in vedere pe cate prostii strica cei de la conducere banii din bugetul de stat eu cred ca o suma de bani alocata pentru acesta problema nici nu ar fi mare lucru, sau poate ca inca nici un parlamentar nu are deschisa o fabrica de cosuri de gunoi unde sa profite de banii statului, pentru ca la noi numai asa se face cate ceva.

miercuri, 9 iunie 2010

Noutati despre evolutia sarcinii

De cand sunt insarcinata asist la multe modificari ale corpului meu pe care le simt in fiecare zi. Cu toate ca aceste modificari sunt normale, pentru mine, fiind la prima sarcina, sunt noutati.

In primele 3 luni de sarcina am avut parte de greturi care erau destul de neplacute mai ales atunci cand nu ma lasau sa mananc. In momentele in care puteam sa mananc fara probleme recuperam si mesele pierdute :).

In luna a 4-a a inceput sa se vada ca am burtica. Partea buna a fost ca am scapat de greturi, dar partea rea a venit cu dureri de cap si cu arsuri la stomacel. Apoi am inceput sa mananc mai putin si mai des, asa ca am ajuns acum ca toata ziulica trebuie sa pap.

Luna a 5-a ma scapat de dureri de cap, iar pentru arsuri am acum medicamente. Surpriza din acesta luna a fost ca am inceput sa simt cand se misca bebele. Este o senzatie ciudata dar placuta. Parca simt un puls mai puternic si neregulat in burtica.La urmatorul control, care o sa fie saptama viitoare, ar trebui sa aflam ce este, fetita sau baietel, asta daca vrea bebele sa ne arate :D

vineri, 4 iunie 2010

La muti ani! de ziua mea:D


Astazi e ziua mea

Zi frumoasa ca mine (cu toate ca vremea e un pic mohorata, ziua e frumoasa pentru ca eu ma simt bine)

Imi fac program lejer

Si o sa profit de el

Astazi de ziua mea.

La la la la la la. :P

Si bebele meu implineste 5 luni la mine in burtica :D

luni, 29 martie 2010

Schimbarile de zi cu zi

Poate ca nu ne dam seama, dar in fiecare zi se produce cel putin o schimbare in viata noastra. Ori cat de mica ar fi aceasta schimbare ea exista. Si prin aceea ca mai adaugam o zi la varsta pe care o avem si tot inseamna ca a avut loc o schimbare.

Acum cateva saptamani am aflat ca voi fi mamica, ceea ce ma facut sa ma bucur si sa introduc cateva schimbari in viata mea, adica sa am mai multa grija de mine, sa mananc mai sanatos si mai regulat, si bineinteles ca au aparut si unele schimbari pe care nu le pot controla, dar care vin de la sine si sunt normale pentru aceasta situatie.

Asa cum se stie exista schimbari pe care le putem controla sau pe care le introducem noi in viata noastra si exista si schimbari pe care nu le putem controla, dar pe care le putem accepta.

De multe ori ne este greu sa acceptam o schimbare sau sa introducem noi o schimbare in viata noastra, dar cu timpul acea schimbare devine parte din viata nostra si ajungem sa ni se para normal sa fie asa.

Ca in orice lucru, si la o schimbare este bine sa vedem partea buna si sa ne bucuram de aceasta.

joi, 25 martie 2010

5 teorii faimoase: adevarate sau false?


Oamenii invatati din vremuri demult apuse sau mai apropiate de noi, au lansat numeroase teorii spectaculoase care s-au dovedit, in multe cazuri, perfect adevarate. Alteori nu...

Un vis al omenirii inca de la inceputul de secol 20, atunci cand s-au facut si primele experimente, a fost fuziunea nucleara, capabila sa ofere cantitati uriase de energie. Omul a vrut sa reproduca practic ce se intampla in stele, acolo unde atomii fuzioneaza la temperaturi uriase. Problema era tocmai temperatura: pentru a o obtine era necesara prea multa energie iar cea rezultata nu se traducea intr-un randament bun. O intrebare a ajuns sa framante fizicienii si chimistii vremii: oare este posibila fuziunea la temperatura camerei, numita si "la rece"? Raspunsul este da, dar cu conditia existentei unui accelerator de particule, iar costurile sunt iarasi uriase. Nu se merita asemenea constructii si eforturi pentru energia rezultata. Dar fara temperaturi ridicate si acceleratoare?

Ei bine, in 1989, Martin Fleischmann si Stanley Pons dadeau lumea peste cap, afirmand ca au realizat fuziunea la rece trecand curent electric printr-o bara de paladiu introdusa in apa de mare. Se obtinea astfel energie electrica perfect curata, abundenta si ieftina in conditii nu tocmai pretentioase. Interesanta a fost insa evolutia de dupa acest mare "evrika", nimeni nereusind sa reproduca acel experiment. Cercetatori de marca au studiat hartiile celor doi, cazand de acord ca totul este doar o facatura. Prestigioasa publicatie Time avea pe coperta: "Fusion or Illusion?". S-a dovedit a fi illusion, din pacate... Dar in ritmul actual al descoperirilor, nu trebuie sa ne surprinda daca vom avea si fuziune la rece, la un moment dat.

Teoria este momentan iluzorie.

Multi spun ca universul a luat nastere prin Big Bang si de atunci, el se afla intr-o continua expansiune. Einstein a impartasit insa o alta teorie, cea a universului static. Marele savant a sustinut ca universul a fost dintotdeauna la fel de mare si asa va ramane mereu, respectand o constanta cosmica.

Edwin Hubble a studiat corpurile indepartate si a observat ca ele isi schimba culoarea in functie de distanta, virand spre rosu atunci cand se indeparteaza de Pamant. Universul lui Hubble parea intr-o continua expansiune, suntand astfel si condensarea care ar fi condus la o imensa gaura neagra, in cazul admiterii teoriei mai vechi. Pana si Albert a acceptat studiile lui Edwin, dar asta nu inseamna ca, peste ani, un om stralucit nu va putea sa-i contrazica pe toti.

Teoria pare putin probabila, dar sta inca in picioare.

In 1667, Johan Joachim Becher enunta teoria flogisticului, de la termenul grecesc phlogistos, care inseamna inflamabil. Johan credea ca fiecare corp combustibil contine flogistic, o substanta care permite arderea. Phlogiston-ul se elimina dupa ardere si corpul devine "calx", el nemaiputand intretine procesul. Becher a sustinut ca aerul joaca un rol crucial, el extragand flogisticul din corpuri. Cand aerul se satureaza, arderea nu mai e posibila. De asemenea, masa corpurilor se reduce semnificativ.

Teoria a fost infirmata clar in 1753 de catre Mihail Lomonosov, care a studiat oxidarea. Savantul a demonstrat experimental ca masa unui metal ramane aceeasi dupa supunerea la caldura, intr-un vas inchis etans. La expunerea la aer, masa chiar creste si nu scade, cum ar fi trebuit dupa inlaturarea flogisticului. Totul era de fapt clasica reactie de oxidare, cu degajare de caldura.

Teoria a fost... acceptabila la vremea ei, dar falsa in prezent.

De la Aristotel la Thomas Aquinas si pana la filozoful John Locke, se credea ca omul se naste ca un CD blank, fara niciun continut mental, in conceptul tabula rasa. Fara instincte, fara interventia mamei natura inainte de nastere ci numai influenta mediului si experienta dicteaza acumularea personalitatii.

Studiile genomice au infirmat teoria, demonstrand ca unele gene influenteaza clar personalitatea si gemeni crescuti in medii total diferite, cu experiente diferite, au multe trasaturi similare. "Omul este singurul animal la care inteligenta trebuie sa suplineasca lipsa unor instincte si o adaptare insuficienta la lumea vie." (Schopenhauer) Inteligenta se modifica prin interactiunea cu mediul si cu toata experienta generata din interactiuni, insa unele instincte si baze ale personalitatii sunt prezente inca de la nastere.

Teoria pare mai degraba falsa, spre dezamagirea domnului Freud.

Pornita de Franz Joseph Gall in secolul XIX, frenologia sustinea ca morfologia cutiei craniene ofera informatii despre creier, anumite zone fiind corelate cu arii de pe creier raspunzatoare de muzica, citit, calcul matematic, arte si asa mai departe. Gall spunea ca personalitatea fiecaruia este influentata de forma cutiei craniene, care prezinta 27 de proeminente. Savantul desena si zone pentru rautate, sinceritate sau bunatate. De aici si pana la actiunile rasiste ale nazistilor era un singur pas. Aveau un motiv suficient pentru a initia genocidele...

Desigur, frenologia pare astazi o bazaconie, insa Gall are marele merit de a fi enuntat multiple ipoteze care au miscat lumea medicala.

Teoria si-a avut numerosi adepti la vremea ei, dar astazi este infirmata.