joi, 24 iunie 2010

10 Trucuri sa-ti pastrezi entuziasmul mai mult de 3 zile


Entuziasmul este sentimentul pe care il ai cand muncesti sau faci un lucru pana aproape de epuizare fara sa te gandesti la ce castigi si la ce efort depui. Este puterea care te inspira si te face sa lucrezi nemancat si nedormit pentru ca e ceva acolo care te tine ca un magnet. Banii nu pot cumpara entuziasmul. Vine din interiorul tau. Munca facuta cu entuziasm nu pare munca, e o placere.

Stim cu totii povesti de genul asta. Incepi un proiect nou. Incepi un job nou. Incepi o relatie noua. Dai de ceva nou. Entuziasmul tau e crescut, vezi toate punctele frumoase si nici o problema care sa te impiedice, nimic nu te poate opri, esti bucuros, radiezi, toti oamenii sunt frumosi in jurul tau…ce viata..

A doua zi, te trezesti si incepi sa lucrezi. Inca mai ai injectat in vena destul entuziasm din ziua precedenta. Te pui la birou. Scrii niste lucruri intr-un notepad. Dai niste mailuri. Suni niste oameni. Unul din ei te injura. Incepi sa te enervezi. Primesti refuzuri. Usile se inchid. Nu ai mancat nimic toata ziua ca te-ai concentrat pe ideea asta. Te gandesti ca inca mai poti sa te retragi pana nu investesti prea multa energie in chestia asta. Esti obosit. Dormi.

A treia zi. Te trezesti. Nu mai ai nici un chef.

A patra zi. Iti vine alta idee. O iei de la capat.

1. Adu-ti aminte de ce faci ceea ce faci.

Intrebarea DE CE este poate singura intrebare pe care merita sa ti-o pui. De ce te-ai apucat de proiectul asta? De ce te-ai angajat aici? De ce faci ceea ce faci? Ce simteai cand ti-a venit prima oara ideea?

2. Adu-ti aminte unde vrei sa ajungi.

Oamenii se debusoleaza pentru ca pierd din vedere obiectivul pe care vor sa-l atinga. Ne concentram prea mult pe fiecare detaliu care ne apare in cale incat uitam sa respiram si sa vedem imaginea de ansamblu.

3. Gandeste-te la o rasplata

Gandeste-te la ce o sa-ti oferi cand o sa termini ce ti-ai propus. De preferat sa fie ceva tangibil si pe care sa ti-l iei in avans. O sticla de sampanie pe care o vei tine pe birou si pe care o vei bea doar cand termini ce ai de terminat, care sa stea permanent sub ochii tai, de exemplu.

4. Fa-ti o lista de melodii care sa te energizeze.

Sigur ai melodii care te scot din melancolie si te fac sa te simti pumped up, plin de energie si gata de actiunie. Fa-ti o lista doar cu ele si cand esti fara chef baga la maxim.

5. Fa exercitii fizice.

Cand te simti prins intr-o pasa negativa, fa niste genuflexiuni, flotari, iesi, alearga. Miscarea creaza emotie. Nu sta intins in pat uitandu-te la TV. Cu fiecare minut care trece si te uiti la idioteniile din Talk-showuri frustrarea si lipsa de chef se accentueaza. Si nu-mi spune acum ca te uiti doar la stiri sau la documentare pe Discovery. Tot aia e.

P.S. Si youtube intra tot aici.

6. Fa ceea ce ai de facut, atunci, pe loc.

Nu intarzia. Daca ai ceva de facut,fa. Ai de trimis un mail, trimite-l acum. Trebuie sa dai niste telefoane? Tasteaza imediat numarul. Fa chestia aia ACUM. Stresul e doar constientizarea unor lucruri mici neterminate. Desigur, asta e mai mult valabil pentru mine, stiu ca tu nu eziti sa faci lucrurile la timpul lor.

7. Impartaseste cu altii entuziasmul tau.

Povesteste altora despre visul pe care il ai, despre cum o sa te simti cand o sa termini ce ti-ai propus, despre ceea ce planuiesti. Oamenii care iti pot sustine entuziasmul sunt greu de gasit dar nu ai nevoie de 100 de insi ca sa poti sa apelezi la solutia asta. Un prieten e de ajuns.

8. Tine scorul.

Cand ceea ce faci devine repetitiv si zi de zi ajungi sa faci aceleasi lucruri e greu sa fii entuziasmat. O modalitate sa pacalesti sistemul si sa nu cazi in plictiseala este sa tii scorul. Fa intrecere cu tine insuti. Vezi cat de repede faci ceva si incearca sa-ti bati recordul. Fa competitii din orice.

9. Uita repede esecurile.

O vei da in bara. De multe ori. Oricum, de mai multe ori decat te astepti la inceput. Secretul entuziasmului este sa te ridici repede, sa te scuturi de praf dupa fiecare esec si sa nu te dai batut.

10. Imagineaza-ti ca e doar un joc.

Daca ceea ce faci ar fi un joc, cum te-ai bucura de el? Care ar fi urmatoarea mutare? Ce ar face adversarul? Cum te-ai distra?


2 comentarii:

  1. asta cred ca e a 3-a oara cand intru la tine pe blog, si ma intampina aceeasi poza cu leul sictirit, lungit la soare, fara chef, etc etc :P

    oare te reprezinta in aceasta perioada?
    mi te si imaginez, ca si leul din imaginea de mai sus :))))

    get up, and smile to the sun, doar doar s-o mai intrepta vremea!! :P

    RăspundețiȘtergere
  2. lenes e leul ala, pe cuvant
    nu s-a miscat de acolo de vreo 2 luni cred :)))

    RăspundețiȘtergere